The following is a Turkish language translation of my piece – Duran Adam: Standing Man which appeared in Huffington Post and El Huffington Post in Spanish.
—————————–
DuranAdam
Bugunlerde Turkiye’de yasanan ayaklanma, 60li yillarin baslarinda 7-10 yaslari arasinda Turkiye’de yasayan bu yazara bazi duygular animsatti. Kucuk bir cocuk olarak Ankara’nin Kavaklidere semtinde yasarken kendimi tum Ankara’nin sahibi gibi gordugumu hatirliyorum. Ortalikta dolasir, etraftaki insanlari mesgul ederdim. Ailemin mutlaka gozleri uzerimdeydi ama ben onlarin ilgisinden cok Turk halkinin sicakligini hissederdim. Sonunda bir sabah butun aile siddetin sesi ile uyandik. Pencerelerimizin onunden gecen askeri jetler Cankaya’nin tepesindeki Cumhurbaskanligi koskunu bombaliyorlardi. Ailemiz beni ve kardeslerimi apartmanin ic koridoruna kosturup yataklarin arasina sikistirdilar. Gelecek birkac gun icin sadece annemizin kuvetin icinde biriktirdigi su disinda hic birsey olmayan evde gecirmek zorunda kaldik. Sehir askeri darbe ile karmakarisik olmustu.

Bu son haftalarda Turkiye bir ic catisma ile karisti. Bir grup genc ogrencinin barissal yollarla Istanbul Taksim Meydanin’ndaki Gezi Parki’nin yikilip yerine ticari bir garaj yapilmasini protesto etmeleri, ozellikle polisin orantisiz guc kullamasi nedeniyle basit bir protesto hareketinin cok disina cikti. Baska ulkelerdeki ( ornegin ABD’de Kent State gibi) polisten gereksiz tepki goren olaylari animsatiyor. Bilindigi gibi, bir protesto bir tarafin ezici baskisi haline donustugu zaman ulusal ve uluslararasi dikkat ceker ve denklemin oteki yanini atesler. Turkiye’de de oyle oldu.

Iste burada Basbakan REcep Tayyip Erdogan (eski Istanbul Belediye Baskani) Mustafa Kemal Ataturk biciminde gercek bir devlet adami gibi davranmak firsatini kacirdi ve aksine, kurmalarinin hayret verici tavsiyelerini dinledi. Bogaz’da Asya’dan Avrupa’ya yuruyerek vatandaslarin bariscil protestolarina destek vermek icin giden 40,000 kisiyi dinlemesi gerekirken vahsete basvuruldu. Simdi %34 oyla Adalet ve Kalkinma Partisi olarak basa geldigi ve meclisin 2/3 sini kontrol ettigi halde yaptigi hersey inkar ediliyor. Kendisini aksam komedi showlarina malzeme yapmis, Basbakani oynayan bir budala portresi cizmis durumda. Erdogan, egosunun mantiginin onune gecmesine izin verdi.

Turkiye’de milletvekilleri sonunda Erdogan icin guvensizlik oyu verip asagi indirecektirler. Cok beklerlerse, Turk ordusu’nun secimle gelen liderlerin diktatorlesmeleri halinde ki Erdogan da uzun sureden beri suclanmaktadir, ortami halk icin duzenleme deneyimleri var tarihlerinde.

Erdogan suclu aramayi surdururken, protestolar genislemis, halk ayaklnmis, siddet arttikca artarken bir adam cikiyor ve “ben duracagim” diyor. 18 haziran gunu, erdem Gunduz tek basina, yeni acilmis olan Taksim Meydanina gidiyor ve duruyor. Yaninda cantasi ile 6 saat hareketsiz dikiliyor. Bununla “duran Adam” protestosu basladi Turkiye’de. Ulke boyunca anneler, kizlar, karilar, kocalar, erkekler, babalar, herkes evlerinden cikip sokaklarda sessiz durma protestosuna katildilar. Internet sayesinde Duran Adam Avrupa’dan ve diger ulkelerde de destek gordu. BBC – –

Insanlarin baris ve anlayis icinde yasamalarinin gucune inanan eski TRT spikeri ve NY muhabiri, dostum Jade Yesim Gunver, baris icin durmak eylemini kucaklamaktadir. Duran Adam eyleminin hepimizi insanlik adina birlestirecegine, Turkiye’de ve baska yerlerdeki siddeti durdurmamiza yardimci olacagina inaniyor. Dunya genelinde yer alan sakin ve huzurlu Duran Adam protestolarinin sayisi goz onune alindiginda goruluyor ki o bu konuda yalniz degil.
Amerika’da herkesi desteklerini gostermeleri ve 1 Temmuz 2013 saat 12:00 EST Amerika’da Duran Adam eylemine katilmalari icin cagiriyoruz. Turkiye halkina destek olmak icin Ofisinizden, evinizden, arabanizdan cikip elinizdeki Duran Adam pankartini tutun. Bir resminizi cekip # turkey#duranadam hashtagleri ile sosyal medyaya ekleyin.
Belki Basbakan erdogan o zaman zannettigi gibi bir devlet adami olabilme sansini yakalayabilecegini ve bir fark yaratanilecegini gorur, yada maalesef kendisini hayallerinde Ataturk gibi goren bir adam olarak hatirlanir..

Ceviri: Ahu Iltus
Muge Artar